Tyrėjų naktis 2022

  • Paskelbta: 2022-10-10
  • Kategorija: Renginiai

   Ar žinote, kad covid virusas daug kartų mažesnis už aguonos grūdelį, o vaisto aspirino galima rasti ir gamtoje? Į šiuos ir kitus klausimus mūsų gimnazijos pradinukams atsakė Edinburgo universiteto biomedicinos mokslų daktarė Asta Valančiūtė, kuri rugsėjo 30 bei spalio 4 dienomis tiesiogiai iš Edinburgo surengė įdomius „Tyrėjų nakties 2022“ susitikimus su smalsiaisiais mokinukais.

   Tyrėjų naktis - tai išskirtinis renginys, kai daugelis Europos mokslo ir tyrimų laboratorijų atveria duris ir pabendrauti su visuomene išeina mokslininkai bei tyrėjai, kurie paprastai dirba uždarose laboratorijose ir mokslo centruose. Tyrėjų naktis kasmet kviečia susipažinti su įtraukiančiais ir intriguojančiais moksliniais tyrimais, inovacijomis bei išradimais.

   Pirmą kartą Tyrėjų naktis surengta 2005-taisiais Europos Komisijos iniciatyva, kurios tikslas – didinti mokslininkų pripažinimą visuomenėje ir sudaryti galimybę iš arti susipažinti su jų darbais ir pasiekimais.

   Tyrėjų naktis kasmet vyksta daugiau nei 30 Europos šalių, daugiau nei 300 Europos miestų.

    „Ar žinai, ką tyrėjas veikia mokslinėje laboratorijoje?“ – štai tokia šiųmetinių susitikimų tema. Vaikai susidomėję klausėsi mokslininkės Astos Valančiūtės, kuri mieliau save vadintų biologe, pasakojimo apie tyrėjo darbą mokslinėje laboratorijoje, apie šio darbo svarbą medicinai ir mums visiems. Vaikai nustebo sužinoję, kad covid virusas net 500 kartų mažesnis už aguonos grūdelį, o vaisto aspirino galima rasti ir gamtoje – gluosnio žievėje bei šparaguose. Šiemet mokinukai susitikimų metu atliko ir praktinę užduotį – lipdė covid virusą bei sužinojo, kuo ypatingi šio viruso spygliukai. Lektorė vaikams papasakojo ne tik apie savo darbą, bet ir apie savo pomėgį piešti, gaminti papuošalus, važinėti dviračiu bei palinkėjo vaikams turėti kuo daugiau pomėgių bei išmokti aktyviai ilsėtis. Vaikai neabejotinai lauks ir kitų metų „Tyrėjų nakties“ susitikimų.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos