Septintokų edukacinė išvyka

  • Paskelbta: 2021-11-05
  • Kategorija: Renginiai

   Spalio 28 d. mūsų gimnazijos septintų klasių mokiniai kartu su auklėtojomis Liana Liubiene, Danute Kungiene, vadovaujant geografijos mokytojai Laimai Uosytei, dalyvavo patyriminėje, kupinoje gerų emocijų veikloje.

   Pirmiausia Kretingoje aplankytas Lurdas, kuriame yra stovinčios Švč. Mergelės Marijos ir  klūpančios Šv. Bernadetos su žvake rankose skulptūros, atvežtos iš Prancūzijos. Po to apžiūrėta Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia – seniausia išlikusi bažnyčia Žemaitijoje, pastatyta 1617 m. Žemaičių seniūno ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmono Jono Chodkevičiaus iniciatyva.  Gėrėtasi bažnyčios centrinėmis ir zakristijos durimis, kurios papuoštos drožiniais ir fundatorių herbais, sakykla, išgražinta skulptūromis. Didysis altorius – tai didžiausias medinis altorius Lietuvoje. Jis yra pagamintas iš medžio, nenaudojant nei akmens, nei betono. Netoli Šv. Barboros ir Šv. Pranciškaus altorių kabo fundatorių Sofijos ir Jono Karolio Chodkevičių portretai. Po centriniu altoriumi palaidoti Chodkevičių šeimos nariai bei pranciškonų vienuoliai. Bažnyčioje dalyvius lydėjo vienuolis pranciškonas Paulius. Aplankytos ir senosios Kretingos kapinės, kur palaidotas vienuolis pranciškonas, pamokslininkas, botanikas ir gydytojas Jurgis Pabrėža, dar žinomas kaip tėvas Ambrozijus. Daugelis tikinčiųjų jį iki šiol laiko šventuoju. Pasakojama, kad prie jo kapo  apsilankantieji patiria stebuklų, tad žvakės čia negęsta ištisus metus. Tačiau J. Pabrėža svarbus ne vien tikintiesiems – jis paliko daug darbų botanikos tema, lotynų–lietuvių kalbų botanikos žodyną,  lietuvių augalų terminų žodyną, pirmąjį lietuvių kalba parašytą  geografijos vadovėlį bei geografijos terminų žodyną, 17 rankraščių, kuriuose aprašomos ligos, jų simptomai, gydymas, medicininių terminų žodyną, lotynų kalbos vadovėlį, ne vieną pamokslą.

   Toliau kelias vedė į Palangos gintaro muziejų. Dalyvauta edukaciniame užsiėmime „Baltų ženklų simboliai ir vaizdiniai“. Užsiėmimo metu pažiūrėtas pažintinis-edukacinis filmas „Baltų pasaulėvaizdžio ženklai“. Šis filmas teikia peno ir protui, ir vaizduotei, skatina smalsumą ir atvirumą naujai raiškai – dalyviai priima iššūkį – kuria savus ženklus. Tam skirta praktinė užsiėmimo dalis. Iš pradžių dalyviams pateikiama metodinė priemonė – atvirukai „Baltiški sigilai“, kurie paaiškina kompozicines struktūras ir primena simbolines prasmes. Vėliau mokiniai kūrė savus ženklus naudodami edukatorių paruoštas priemones – magnetines lenteles, ant kurių kuriamos kompozicijos iš įvairaus dydžio medinių pagaliukų ir gintaro gabaliukų. Tai dėlionės - mandalos, įtraukiančios, raminančios. Ši veikla leidžia per liečiamąją patirtį, dėliojant rankomis natūralias medžiagas – medinukus ir gintarus, pajausti ženklus, simbolius.   Sukurtas kompozicijas su tam skirtais rašikliais galima perpiešti ant tekstilės arba ant odos – pasidarant laikiną tatuiruotę. Darbus dalyviai kūrė su edukatore  Migle Jonaitiene. Muziejaus antrajame aukšte pristatoma unikali gintaro ekspozicija, kuri supažindina su gintaro susidarymu, prekybos keliais, gavyba, apdirbimu. Po 2015 m. renovacijos ji papildyta archeologiniais eksponatais, atnaujinta ir inkliuzų kolekcija.

   Po to septintokai, gavę iš geografijos mokytojos Laimos Uosytės  Palangos parko orientavimosi  žemėlapį, ėjo ieškoti nurodytų vietų (kontrolinių punktų), turėjo įveikti 3,5 kilometrų trasą.   Paskutiniame punkte mokėsi nustatyti  medžio aukštį, amžių, šlaito polinkį. Palanga vaikai džiaugėsi ir iš Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokšto apžvalgos aikštelės. Norėdami patekti į 21,4 metro aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę, turėjo kopti laiptais. Beje, pasigrožėti yra kuo ir pakeliui – tarpinėje laiptų aikštelėje galima apžiūrėti bažnyčios laikrodžio mechanizmą. Keliaudami ir klausydamiesi, stebėdami aplinką mokiniai sprendė laiptažodžius apie Žemaitiją, kryžiažodį ,,Palanga ir Kretinga”.

   Išvykoje išties visi pavargo, bet nuovargį atpirko geros emocijos ir patirtis, įgyta atliekant įvairias istorijos, geografijos, tikybos, dailės, technologijų, kūno ugdymo veiklas.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos