Puoselėjant krikščioniškas ir patriotiškas vertybes

  • Paskelbė : Liana Liubienė
  • Paskelbta: 2024-09-12
  • Kategorija: Renginiai

,,O Kristau, pasaulio valdove,/ <...>/ Su Tavimi eis visa Lietuva.“

   Saulėtą rugsėjo šeštosios popietę į Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos aktų salę rinkosi garbūs svečiai: Jo Ekselencija Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, LR Seimo narys, istorikas Valdas Rakutis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorius dr. Arūnas Bubnys, Juozo Giedraičio vardo Lietuvos Moksleivių fondo steigėjas ir vykdomojo komiteto pirmininkas Jonas Vainius, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkas Vladas Sungaila, Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Aurelija Trečiokienė. Tądien gimnazijoje  vyko Juozo Giedraičio vardo Lietuvos moksleivių fonfo stipendijų įteikimo iškilmės.

   Gimnazijos mokytojams atlikus dainą ,,Lietuva brangi“ pagal Maironio eiles, įnešus LR ir JAV vėliavas ir sugiedojus ,,Tautišką giesmę“, sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorius Robertas Ežerskis, kuris pasidžiaugė, kad jau 11 metų veikiantis fondas atkeliavo ir į mūsų gimnaziją, bei padėkojo mokiniams  Faustai Burneckytei, Gretai Mikuckytei, Justei Rimkutei (Ia kl.) ir  Matui Navikui (IIa kl.), kurie atsiliepė į kvietimą rašyti rašinius. Vadovo nuomone, šie gimnazistai yra pilietiški, jie žino kainą, kuria yra sumokėta už tai, kad gyvename laisvoje, demokratiškoje šalyje. Vėliau Jo Ekselencija Vyskupas susirinkusiems priminė skaudžią 1940-1941 metų lietuvių tautos istoriją, kai apie 40 seminaristų iš Lietuvos buvo nublokšti į Vakarus ir teologijos mokslus tęsė įvairiuose Europos ir JAV seminarijose. Jaunieji dvasininkai, negalėdami grįžti į Tėvynę, jos nepamiršo, galvojo apie tautiečius. Vyskupijos valdytojas pasidžiaugė, kad nesvarbu, kur gyvename,  visi esame viena tauta. Po to sveikinimo žodžius tarė istorikas Valdas Rakutis, kuris akcentavo, kad rašinys – tai prisilietimas prie istorijos, kuria verta domėtis ir būti istoriku, nes būtent istorikas rūpinasi žmogaus dvasia. Už darbų rašymą, meilę tėvynei gimnazistams, jų šeimoms dėkojo ir vedėja Aurelija Trečiokienė.

   Renginio dalyviai išklausė du pranešimus. Pirmasis pranešėjas pirmininkas Jonas Vainius  1939-1945 metų istorijos kontekste pristatė Juozo Giedraičio – Lietuvos ir JAV visuomenės veikėjo – biografiją. J. Giedraitis baigė VDU teisės mokslus, visą gyvenimą buvo principingas, laikėsi patriotiškų ir krikščioniškų vertybių, rūpinosi tremtiniais, pats nuo jaunų dienų aktyviai dalyvavo ateitininkų veikloje. Pranešėjas paaiškino, kodėl šio žmogaus vardu pavadintas Moksleivių fondas. Pasirodo, J. Giedraitis 1978-1991 metais vadovavo Tautos fondo valdybai, o 1993-2000 metais tapo tarybos, vėliau garbės pirmininku. 2001 metais už pasiaukojamą veiklą Lietuvai buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu. Dabar jo darbus tęsia Tautos fondo taryba, kurios tikslas – remti švietimo įstaigas, ugdančias ir puoselėjančias krikščioniškas ir patriotiškas vertybes. Be to, Jonas Vainius klausytojams priminė skaudžiausius tautos įvykius – karą, tremties metus, tautiečių pasitraukimą į Vakarus, partizanų atkaklias kovas, nepamiršo ir vyskupo Vincento Borisevičiaus, kuris nesutiko bendradarbiauti su sovietais ir iki mirties laikėsi savo vertybių, todėl kalėjime buvo žiauriai kankintas ir sušaudytas. Antrasis pranešėjas dr. Arūnas Bubnys kalbėjo apie  Lietuvos partizaninį pasipriešinimą, kuris truko nuo 1944 metų antrosios pusės iki 1953 metų. Iš tiesų mūsų tauta kovodama dėl laisvės patyrė milžiniškus nuostolius, nes žuvo daugiau kaip 20 000 partizanų, nemažai buvo suimtų, įkalintų. Istorikas pristatė Žemaičių apygardą, kuriai priklausė ir Telšių apylinkės, jos vadus Joną Semašką–Liepą ir Vladą Montvydą–Žemaitį. Gimnazistus pakvietė atyviai dalyvauti Nacionaliniame mokinių konkurse, kurį kasmet skelbia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

   Kalbėjo ir gimnazistai, stipendininkai. Trumpai aptarę savo rašinius, pasidalijo neįkainojama patirtimi, kurią įgijo rinkdami medžiagą ir rašydami darbus apie Europos Sąjungą ir NATO, apie Šv. Pranciškų Asyžietį, jo stigmacijas ir partizaninį judėjimą.

   Iškilmių pabaigoje  Jonas Vainius Telšių vadovams įteikė JAV vėliavą, kaip saugumo simbolį, ir  nuramino, kad mes visi esame saugūs  dėl savo ateities, nes  NATO  sąjungininkų kariai Lietuvoje atgraso priešą nuo bet kokių karinių veiksmų.

   Baigiant norisi pasidžiaugti profesionaliai atliktais lietuvių liaudies šokiais ,,Priegalvėlis“, ,,Bėk bėk, bitela“ (vad. J. Valatkienė), giesme ,,O Kristau, pasaulio valdove“ (vad. (V. Bendė), nuoširdžiai padėkoti garbiems svečiams ir cituoti aktualius ne tik stipendininkams, bet ir  visiems jauniems žmonėms  JGF SSK narių  linkėjimus: ,,Sėkmingai mokytis ir įgytomis patriotiškomis bei krikščioniškomis vertybėmis stiprinti tautos ir Lietuvos valstybės ateitį.“

 

 

 

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos